Bugetul Constanței dezbătut ca la trib: epitropul Făgădău a căscat în absența opoziției

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Constanța a organizat o dezbatere publică, având ca temă „Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016”.

Constănțenii au fost atât de interesați de subiect, încât au participat mai mulți politicieni și reprezentanți ai mass-media, cetățenii fiind absenți cu desăvârșire.

Întâlnirea de joi din sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța l-a pus pe viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, față în față cu reprezentanți ai elevilor, patronatelor, dar și a unei așa-zise societăți civile axată pe gălăgie mai mult decât pe proiecte concrete.

Mai degrabă s-a dormit decât s-a concretizat, așa că milioanele de euro ale Constanței vor fi împărțite așa cum am stabilit, în funcție de chef.

„Făgădău a stat pe telefon”

„Decebal Făgădău ne-a explicat de ce a fost publicat bugetul așa târziu, liniștindu-ne în același timp că nu există diferențe mari. I-am spus că înțeleg acest lucru, dar pentru mine această dezbatere este o mare mizerie. Ținând cont că legal trebuia să ne acorde 30 de zile până la dezbatere, iar modificări există, fie ele și minore, am cerut să ne acorde acest drept. Punctual, am expus și problema eliminării taxei de liniște, primind răspunsul că „am avut timp 50 de zile să dezbat acest lucru. Aș vrea să subliniez că am făcut și o plângere administrativă în acest sens, aceasta terminându-se cu siguranță printr-un alt proces. Nu în ultimul rând, aș vrea să îi transmit domnului Napoleon, să fie mai atent la interlocutor, că de asta am venit la dezbatere. Sau de fapt era călare pe telefon, să primeasca indicații?”, a spus președintele Asociației Constanța Ia Atitudine, Andrei Popescu, pentru Puterea de Constanța.

12620778_10156422494435104_1968983224_o

Revine povestea burselor

În cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului bugetului municipiului Constanța pe anul 2016, desfășurată joi, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat suplimentarea bugetului destinat învățământului cu suma de 7 milioane lei, dintre aceștia 5 milioane de lei destinați cheltuielilor materiale cu bunuri și servicii, iar 2 milioane de lei pentru mărirea fondului de burse. Nu au obținut ceea ce și-au dorit, în ciuda întâlnirilor cu Făgădău și cu viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

„Vom demara un proiect pentru a vedea câți elevi au beneficiat de bursă, în funcție de datele de la ISJ, să vedem care ar fi cuantumul pe care l-am putea stabili. Ne-am propus cel puțin să dublăm bursele de merit și studiu. Încă nu sunt mulțumit pentru ceea ce ne-am dorit, voi fi mulțumit în momentul în care elevii din Constanța nu vor mai plăti fondul școlii, iar din banii municipiului se vor asigura markere, dotările pe care elevii le plătesc în acest fond al școlii”, a spus președintele AEC, Alexandru Manda, pentru Puterea de Constanța.

„Sunt sigur că proiectul de buget va fi votat”

Printre cei optimiști la dezbaterea de joi s-a regăsit consilierul „țărănist” Tudorel Chesoi, acesta aplăudânu-l pe singurul gălăgios al dezbaterii, președintele Patronatului IMM Constanța, Iulian Gropoșilă.

„Dezbaterea a fost binevenită și e un semn de deschidere din partea primarului și a consiliului local, dar nu pot să spun că am fost atât de mulțumit, pentru că au participat foarte puțin constănțeni. Probabil că nu sunt obișnuiți cu astfel de acțiuni, dar este la fel de adevărat că domnul Gropoșilă, ca reprezentant al IMM-urilor, a suplinit lipsa unora. Totuși, sper că la următoarea dezbatere să participe mult mai mulți constănțeni, dacă se poate și mult mai mult pregătiți pentru dezbaterea de profil. (…) Sunt sigur că proiectul de buget va fi votat, pentru că sunt niște calcule care dovedesc o creștere în cazul în care deduci cheltuielile de întreținere din apartamentul sau garsoniera sau ce-o fi acolo, locuință nerezidențială. Sumele ajung la niște dimensiuni destul de mari, insuportabile, aproape de 20 de ori față de ce-a fost până acum. Trebuie simplificate lucrurile, tocmai pentru a ajuta mediul de afaceri și deținătorii de construcții nerezidențiale și nu de a le îngreuna situația”, a spus Chesoi, pentru Puterea de Constanța.

12511303_10156422493450104_621193778_o

Decebal Făgădău & Mihai Petre, o veche poveste „de dragoste” ieșită în premieră în public

Pe lângă Gropoșilă, Făgădău s-a confruntat cu zero opoziție, așa că a profitat de situație și a oferit un moment electoral de proporții, șocând audiența cu cifrele incluse în buget pe care le-a însușit de la fostul consilier județean… Mihai Petre!

„Nu vă ascund faptul că am o analiză, poate singura, una dintre cele mai pertinente pe bugetul municipal și care a venit din partea lui Mihai Petre. Din punctul acesta de vedere, vreau să spun că multe dintre observațiile pe care le-a făcut, mi le-am însușit și cred că s-au regăsit în proiectul de buget. Cred că putem să facem lucrurile să funcționeze mai bine. Din partea mea, putem să atingem un dialog constructiv”, a spus Făgădău.

Exprimarea a fost de bine sau de rău? Cert este că fostul consilier județean Mihai Petre a fost stupefiat, însă nu a dorit să comenteze afirmația lui Făgădău, ci a criticat absența completă a opoziției constănțene.

„Prin absența de la dezbaterea publică, opoziția politică a arătat cât de mult îi pasă de oraș, de constănțean. adică, deloc. Dacă numărul de voturi ar fi direct proporțional cu interesul opoziției pentru oraș, atunci așa-zisa opoziție locală ar dispărea în anul 2016. Prin absența de astăzi, niciunul dintre candidații care și-au exprimat intenția de a candida la funcția de primar nu merită nici măcar un vot. Deziluzia majoră o produce PNL care, încă o dată, arată că este preocupat de războiul intern, de listele de aleși și nu de problemele orașului. Dacă PNL nu revine rapid cu fața la constănțeni, atunci să se pregătească pentru o întoarcere cu spatele a constănțenilor la candidatul lor, precum și lista de consilieri locali. Astăzi, s-a demonstrat încă o dată că opoziția în Constanța o fac societatea civilă și independenții. PNL se comportă ca și cum ar avea un blat pervers cu PSD. Este inadmisibil și inexplicabil cum este lăsat Decebal Făgădău să alerge singur pe tot terenul. Fie PNL nu vrea să câștige, fie face blat, fie este incapabil să câștige. Restul candidaților, dacă vor să sară de pe locurile 3,4,5 pe 1, trebuie să înceteze cu joaca de-a candidatura”, a spus Mihai Petre, pentru Puterea de Constanța.

De menționat, colaborarea dintre Mihai Petre și Decebal Făgădău nu este de ieri-de azi. Constănțenilor le-a fost ascuns faptul că multe proiecte de hotărâre municipale sau județene au fost adoptate de PSD în ultimii ani la sugestia lui Mihai Petre, niciodată însă asumate public de PSD, tocmai din cauza incompatibilității politice. Situația de joi este, astfel, o premieră în plan local și de ținut minte.

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*