SONDAJ: Ce cred ungurii despre relațiile cu România

Peste 50 la sută dintre cetăţenii ungari cred că relaţiile Ungariei cu România trebuie îmbunătăţite, conform unui sondaj de opinie al Institutului Nezopont.

Cetăţenii ungari nu cred că ţările vecine sunt antipatice, anunţă Institutul Nezopont, notând că majoritatea respondenţilor cred că Ungaria menţine relaţii bune cu majoritatea statelor vecine, scrie Mediafax.

Potrivit sondajului, peste jumătate dintre unguri cred că relaţiile cele mai bune sunt cu Austria, Slovenia şi Croaţia.

Patruzeci şi opt la sută dintre persoanele intervievate apreciază că relaţiile Ungariei cu Slovacia s-au îmbunătăţit în ultimii ani, iar majoritatea ungurilor cred că şi relaţiile cu Serbia sunt bune.

Însă, în privinţa relaţiilor cu România, situaţia este puţin diferită. Potrivit sondajului, 52 la sută dintre unguri cred că relaţiile cu România trebuie îmbunătăţite.

„În timp ce parteneriatul premierului Ungariei, Viktor Orban, cu omologul său slovac, Robert Fico, a jucat un rol pozitiv în evaluarea relaţiilor ungaro-slovace, tonul vehement folosit frecvent de fostul premier român Victor Ponta probabil a influenţat opniile referitoare la relaţiile româno-ungare”, explică Institutul Nezopont.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, în perioada 4-7 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de cetăţeni ungari.

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*