EXCLUSIV Ministerul Apărării confirmă: militarii se pot implica în politică!

La 11 decembrie a.c., instanțele constănțene au admis înlocuirea lui Gabriel Comănescu. patronul Grup Servicii Petroliere, cu contraamiralul Vergil Chițac în fruntea ong-ului politic Asociația Civică pentru Constanța (ACC). Proiectele ACC coincid cu ale PNL Constanța. Asta ar fi o problemă secundară. Problema reală este că, potrivit statutului cadrelor militare, actualizat în 2014, Vergil Chițac nu are voie să facă politică. Or, prin Asociația Civică pentru Constanța, liberalii au organizat un concert cu Delia pe data de 23 decembrie, prin care s-a marcat intrarea oficială în cursa electorală a lui Chițac, pentru funcția de primar al Constanței, din partea PNL, iar, recent, un spectacol intitulat „La marginea mării”, la care a participat, printre alții, actrița Maia Morgenstern. 

Presa constănțeană vuiește de campania electorală a lui Vergil Chițac, dorința de implicare politică a acestuia fiind evidentă pentru orice văzător, nu însă și pentru Ministerul Apărării Naționale!

MApN: orice militar poate da în România o lovitură de stat!

La sfârșitul lunii decembrie 2015, co-președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, se lăuda în presa de la malul mării: „Chițac va fi primarul Constanței din partea PNL”! În contextul în care Chițac nu a dezmințit această afirmație, lucrurile sunt clare: rectorul Academiei Navale își dorește o carieră politică, aspect deloc clar pentru MApN, care a precizat, în exclusivitate pentru Puterea de Constanța, că Chițac nu a încălcat statutul cadrelor militare, până în prezent. Potrivit răspunsului Statului Major al Forțelor Navale, pentru români este clar: orice militar se poate implica în politică, poate candida la funcții publice și poate defila (de ce nu?) chiar în uniforma militară în conferințele de presă în care ar putea anunța lovituri de stat, schimbări legislative, fără nici o problemă!

Iată poziția oficială a Statului Major al Forțelor Navale:

„Contraamiralul Vergil Chițac nu face parte din nici o organizație politică legal constituită.  Prin acțiunile pe care le-a întreprins, până în prezent, în calitate de comandant/rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” sau de reprezentant al altor organizații ori asociații socio-profesionale, contraamiralul de flotilă Vergil Chițac nu a adus prejudicii onoarei și demnității militare, respectând prevederile legale referitoare la echidistanța politică a armatei”.

Despre „echidistanța politică a armatei” practicată de Chițac în colaborare cu PNL cotidianul PUTEREA a mai scris. PNL Constanța a anunțat în luna decembrie 2015 rezultatele unui sondaj de opinie comandat în perspectiva proximelor alegeri locale şi efectuat la nivelul municipiului Constanţa în perioada 14 noiembrie-2 decembrie. Sondajul se referă la candidatul pentru Primăria Constanţa şi a fost derulat pe un eşantion de 1.003 persoane, cu vârsta de peste 18 ani.  Din anunțul liberalilor notăm că rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Vergil Chițac, obține „cea mai bună performanță pe dimensiunea de imagine”.

Haina militară murdărită în mocirla politică! 

Potrivit statutului cadrelor militare, actualizat în 2014, respectiv Legea 80/1995, la Secțiunea 3 se specifică: Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți. Articolul 28 (1) Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi: „a) să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcții publice; b) să candideze pentru a fi alese în administrația publică locală și în Parlamentul României, precum și în funcția de Președinte al României”.

PNL Constanța duce lipsă de personalități de mai mulți ani, rezultatul sondajului fiind cât se poate de explicit: dacă vor la primărie, trebuie adus un om din exterior! Punctul slab din sondajul PNL în privința lui Chițac îl reprezintă însă notorietatea scăzută (19.5%), intenția de vot exprimată fiind de 12,6%, însă înțelegem din răspunsul lămuritor al Statului Major al Forțelor Navale că o eventuală intervenție militară ar putea „rezolva” această stare de lucruri.

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*