Treabă românească pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Produse medicale inutile la preţuri gigantice

La 100 de zile de la tragedia de la Colectiv, asistăm la o dispută jenantă legată de kit-urile medicale pentru răniţi. Controversele dintre Crucea Roşie România şi Unifarm, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, s-au iscat în legătură cu preţurile kit-urilor medicale. Pe lângă preţuri, au existat şi controverse legate de cremele şi gelurile care nu corespundeau tratamentelor unor persoane rănite.

Mai întâi a fost dezinformarea autorităţilor cu privire la numărul de kit-uri destinate răniţilor de la Colectiv. Apoi, s-a demonstrat că preţul de 2.800 de lei pentru un kit era mai mult decât dublul preţurilor din farmacii. La sfârşitul lunii ianuarie 2016, Costi Rădoi, unul dintre răniţii din colectiv, a publicat pe pagina sa de socializare faţa hidoasă a statului, care s-a arătat “bandit” şi cu “sataniştii” care au ars la Colectiv. Costi Rădoi a fost internat cu arsuri la Spitalul Elias, unde au fost internaţi mulţi dintre răniţii de la Colectiv, spune el. El a fost revoltat de minciunile transmise de autorităţi cu privire la numărul kit-urilor puse la dispoziţia răniţilor. “La mine n-a mai ajuns niciunul, la fel cum n-au mai ajuns nici la alţii. Deci ne izbim de primul paradox idiotic al conducerii tale: pentru aproape 400 de oameni prezenţi la concert, din care au fost victime undeva peste 200, dintre care 63 au decedat, tu ai făcut 400 de kit-uri care… nu au fost suficiente. Cum vine asta, statule? 400 de kit-uri n-ajung la 173+ de bolnavi?”, se întreba retoric Costi Rădoi, precizând că “al doilea paradox este preţul”. “Menţionez că în kit trebuia să fie şi un tub de contractubex, care însă nu a fost prezent la apelul de predare primire. În bunul spirit românesc, a fost însuşit de altcineva, nu ştiu exact… cert e că nu era prezent. Iar preţul, statule, preţul ăla de 2.800 lei, care de fapt real este de 1.116 lei, nu-mi arată decât faptul că eşti extrem de prost manager al fondurilor (…) Dacă nu eşti un slab manager, atunci eşti foarte bandit şi te-ai gândit că pe lângă taxele şi impozitele (cele mai mari din Europa) şi alte accize (de exemplu, cea mai scumpă benzină din Europa), ai putea pune mâna şi pe banii adunaţi de Crucea Roşie din donaţii făcute de către oamenii simpli, muncitori, care şi aşa îţi alimentează până la refuz frigiderul, îţi construiesc casele şi-ţi umplu rezervorul, ca tu să ai coloane oficiale, în care mor alţi oameni nevinovaţi, în gropile tale… dar mor în misiune… ai o scuză, ce să zic… însă în faţa noastră nu ţine scuza asta”, comenta Cristi Rădoi.

Produse inutile şi distribuite prea târziu

“Statule, acest kit conţine chestii inutile rănilor închise, cum ar fi betadina, mepilex-ul, atrauman-ul, touch hand soap (săpun), protex (alt săpun), şi altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, după aproape 3 luni după eveniment. Astea trebuiau atunci, când ziceai că ai de toate, dar n-aveai nimic (…) Rănile celor externaţi sunt deja închise şi n-ai nicio scuză în a nu şti acest lucru (…) Ştim toţi deja că rănile sunt diverse şi fiecare bolnav are nevoi speciale, deci cum ai ajuns tu la concluzia că toţi avem nevoie de aceleaşi lucruri?”, a mai scris Costi Rădoi. El a mai spus că răniţii au nevoie şi de fonduri, pentru că primesc numai 70-75% din salarii, fiind în concedii medicale. “Dar dau câte 6-700 lei la întreţinere sau gaz, pentru că stau cu căldura la 24 grade, neavând termoreglaj în pielea arsă d-abia închisă. Să mai aduc aminte şi de faptul că au trebuit să tocmească oameni pentru cumpărături, curăţenie, gătit, pentru că cei mai mulţi dintre ei, o bună perioadă de vreme, nu şi-au putut folosi mâinile?”, a mai spus el pentru întregirea tabloului de nevoi personale.

Bunul simţ, într-un kit uitat

Asemenea lui Cristi Rădoi au fost şi alţi răniţi care au criticat Citește continuarea în Ziarul Puterea…

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*