EXCLUSIV Parlamentar român susține cu tărie: „Contextul geopolitic este cel mai favorabil pentru Unirea cu Basarabia! E în interesul americanilor!”

Unirea Republicii Moldova cu România este un proces din ce în ce mai dezbătut în ultimele zile. Vicepreşedintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Eugen Carpov, a declarat recent într-un interviu pentru Radio Chişinău că unirea celor două state, care ar duce la includerea Republicii Moldova în spaţiul european şi euroatlantic, ar trebui adusă în dezbatere la fel cum se discută în prezent despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Ca alternativă – da, unirea Republicii Moldova cu România ar aduce acest teritoriu în spaţiul european şi euroatlantic, pentru că România este membră a UE şi NATO. Deci o asemenea evoluţie nu se exclude. Dacă situaţia din Republica Moldova ar degenera şi mai mult, dacă s-ar confrunta cu posibilitatea dispariţiei de pe hartă, atunci elementul unirii ar apărea ca o prioritate”, a spus Carpov.

Zilele trecute, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, susținea că Washingtonul şi Bucureştiul se află în spatele crizei politice de la Chişinău, acuzând Statele Unite de organizarea unui complot care ar urma să aibă drept rezultat unirea Republicii Moldova cu România în 2018.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, Igor Dodon a atribuit Statelor Unite „scenariul terifiant” al unirii Republicii Moldova cu România.

„Într-un interviu acordat cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, Igor Dodon a atribuit Statelor Unite „scenariul terifiant” al unirii Republicii Moldova cu România. (…) Nimeni nu vrea vărsare de sânge, dar ceasul ticăie”, a spus Dodon.

Pe de altă parte, ziaristul rusofil Dmitrii Ciubașenko, din Republica Moldova, a declarat recent că 1 decembrie 1918 s-ar putea repeta. Ciubașenko susține că intenția Stratfor este de a releva că Rusia ar trebui să se destrame și granița dintre România și Republica Moldova să dispară.

„În ansamblul lumii văzute de Washington nu e loc pentru o mică și independentă Moldovă”, a spus Ciubașenko. Acesta făcea referire la un raport al Stratfor, care arată că România urmează să arate din nou ca la 1 decembrie 1918. Potrivit raportului, Rusia va deveni tot mai agresivă într-o încercare de a obține securitatea economică, dar pretențiile sale teritoriale și încercările sale de a atrage de partea sa state din fosta URSS vor stârni temeri în rândul vecinilor. Până în 2025, Rusia, așa cum o știm noi, va dispărea din cauza costurilor imense cu înarmarea, costului petrolului în scădere și presiunilor interne. Astfel, în loc vor apărea regiuni semi-autonome. De această destrămare vor profita România, Ungaria și Polonia, care vor recupera teritorii pierdute în favoarea Moscovei. Polonia va deveni lider în sud-estul Europei și va colabora îndeaproape cu Bucureștiul, într-o alianță antirusă susținută de Statele Unite, se arată în analiza Stratfor.

Parlamentar român confirmă scenariile

665403_171599266311320_555379669_oAm fi dorit să spunem „unul dintre”, numai că vorbim de singurul parlamentar PNL care se află de mai mult timp implicat în politica de la Chișinău. Senatorul Dorin Mircea Dobra se află din proprie inițiativă în aceste zile la Chișinău. Fără o deplasare oficială, Dobra se întâlnește cu mai mulți factori de decizie din regiune pentru a lua pulsul, așa cum a susținut pentru Puterea de Constanța.

 

„Este o vizită informală și neoficială, inițiativa câtorva senatori liberali, dar țin mult să precizez că nu am fost cu un mandate predate de cineva… Este dorința noastră de a stabili niște întâlniri și de a vedea exact care e pulsul aici! Ne-am făcut cu toții griji în perioada care a trecut și ne dorim ca lucrurile să fie stabile și să vedem Republica Moldova evoluând pozitiv. Două concluzii mari am tras: 1. Partidele care acum guvernează Republica Moldova sunt hotărâte pentru a păstra cursul european al țării și de a respecta Acordul de Asociere cu UE și 2. Cei din arcul guvernamental și-au asumat cerințele guvernului de la București, au nevoie de ajutorul românesc, e esențial și, pentru asta, vor căuta să facă reformele pe care guvernul Cioloș deja le-a emis, ca cerințe”, a spus Dobra, pentru Puterea de Constanța.

Pe de altă parte, potrivit parlamentarului român, se pare că scenariul prezentat în primele rânduri s-ar confirma, întrucât „contextul geopolitic este cel mai favorabil cu putință”.

„Convingerea mea e că parcursul european al Republicii Moldova va rezolva și acest deziderat național (Unirea – n.r.). Da! Da! Vă pot eu spune, contextul geopolitic este cel mai favorabil cu putință! E în interesul partenerilor noștri europeni și americani ca noi să asigurăm că în Republica Moldova e liniște și pace! E o șansă, e o șansă pentru țara noastră!”, a concluzionat Dorin-Mircea Dobra, pentru Puterea de Constanța.

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*