UPDATE Lider unionist are din nou interdicție de a intra în Basarabia: „Fac greva foamei până mă lasă Republica Molotova să intru”

 

UPDATE

În cursul zilei de sâmbătă, interdicția lui George Simion a fost ridicată!

„Am câștigat partida asta! Au cedat la chestiunea cu greva foamei și mi-au dat voie să intru”, a spus George Simion pentru Puterea de Constanța.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a solicitat instituțiilor abilitate informații despre interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova a lui George Simion.

De asemenea, șeful Executivului de la Chișinău a cerut și o analiză privind posibilitatea ca lui George Simion să i se permită accesul pe teritoriul Republicii Moldova până la judecarea pe fond a cauzei sale, în limitele prevăzute de lege pentru astfel de situații, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Știrea inițială:

Liderul platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, are din nou interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova.

După ce lui Simion i-a fost încălcat dreptul la libera circulație în 2015, când autoritățile de la Chișinău i-au impus interdicție din luna mai până în luna septembrie, situația se repetă și sub noua guvernare Pavel Filip.

12662601_10205555019210591_316895072626468091_n

Interdicția impusă de autoritățile de la Chișinău cetățeanului român George Simion, expulzat pe 13 mai 2015 din Republica Moldova și declarat persoană indezirabilă pe teritoriul acestui stat timp de cinci ani, a fost ridicată pe 18 septembrie 2015, în urma deciziei Curții de Apel din Chișinău. Instanța a decis cu acea ocazie că nu există motive pentru ca George Simion să fie declarat persona non-grata.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că decizia prin care a fost ridicată interdicția de intrare în Republica Moldova a cetățeanului român George Simion a fost contestată la Curtea de Apel din Chișinău, care a dat câștig de cauză apelantului – Biroul Migrație și Azil, aspect confirmat și de George Simion pentru Puterea de Constanța:

„Republica Molotova… Eu mă duceam la Chișinău și nu mi-au dat voie. Mi-au zis că am interdicție din 6 ianuarie și să mă duc la Iași. Biroul de la frontieră nu știa nimic! M-am dus la Iași, am dat telefoane și cică a fost un proces pe 30 noiembrie! Nu am fost anunțat, avocații mei nu știau nimic… Și dacă a fost proces pe 30 noiembrie, eu în decembrie și în ianuarie de ce am mers liber la Chișinău? Dacă aveam interdicție de ce nu am fost anunțat să nu bat drumul degeaba? Am zis că nu e chip cu ăștia și stau în vamă până mă lasă să trec! O să fiu destul de încăpățânat până mă lasă să trec! Nu am mâncat nimic de aseară, de la 22:00 și am intrat în greva foamei! Partea basarabeană nu mă lasă, partea de aici trebuie să facă presiuni! Mi s-a zis că e interdicția veche, pe care eu am suspendat-o, la Curtea de Apel. Au revenit la Curtea de Apel într-o ședință la care nu au participat părțile și am pierdut. Dar, eu procesul pe fond pentru treaba aia îl avem marți, marțea care urmează!”, a spus George Simion pentru Puterea de Constanța.

12631469_10205552993799957_3723049636514188414_n

Sâmbătă dimineață, lui Simion i-a fost acceptată greva foamei de către polițiștii de frontieră.

„Am reușit să dorm vreo trei ore. Trebuie găsită o formă de a dormi aici, am stat pe scaunele de la barul(magazinul) din vamă. Trebuie un sac de dormit.Mi-a fost acceptată greva foamei de către polițiștii de frontieră. Voi rămâne atâta timp cat e necesar ca să se anuleze interdicția si ca vocea noastră sa fie ascultată”, a spus Simion.

12642531_10205552993879959_1625380725967046197_n

Liderului unionist i s-au alăturat prin intermediul unei scrisori deschise, adresată președintelui Rep. Moldova, Nicolae Timofti; al României, Klaus Iohannis și celor doi premieri; mai multe personalități, precum deputatul de diaspora, Aurelian Mihai; deputații români Ninel Peia și Dragoș Crăciunescu, Dr. Marius Văcărelu, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative; Teodor Mărieş, Asociaţia 21 Decembrie sau co-președintele PNL Republica Moldova, Dinu Gându.

Judecata trebuie să aibă loc la Judecătoria Centru, pe 9 februarie, și va fi susținută judecatoarea Tizu Svetlana. Avocatul de apărare este Dumitru Sliusarenco, iar acesta nu a fost informat despre ședința din 30 noiembrie.  Potrivit presei din Basarabia, Blocul Unității Naționale condamnă decizia autorităților de la Chișinău de a îi interzice intrarea în Republica Moldova cetățeanului român și european George Simion.

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*