Ultima dilemă a CSM: Când poate să „toarne” un judecător. Horaţius Dumbravă, iniţiatorul propunerii de modificare a statutului magistraţiilor, explică problema relaţiei Justiţie-Servicii

Propunerea de modificare a articolului din Legea privind statutul magistraţilor (303/2004) care interzice acestora colaborarea cu serviciile de informaţii a generat, joi, dezbateri în CSM, printre subiecte numărându-se oportunitatea şi modalitatea definirii termenilor de „informator” şi „colaborator” al serviciilor de informaţii. Magistratul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a explicat pentru PUTEREA în ce situaţii un judecător încalcă sau respectă legea în relaţia cu serviciile de informaţii. Explicaţiile lui Horaţius Dumbravă vin după ce şefa Instanţei supreme, Livia Stanciu, a ridicat problema incidenţei Legii 303/2004 în cazul unui magistrat care oferă informaţii serviciilor secrete cu privire la pregătirea unui atac terorist.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, iniţiator al propunerii de modificare a legii, a declarat pentru PUTEREA că articolul 7 din Legea 303/2004 interzice magistraţilor – sub sancţiunea excluderii din magistratură – să fie lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Dacă în cazul lucrătorilor operativi sau al celor acoperiţi lucrurile sunt clare, în cazul informatiorilor sau al colaboratorilor este nevoie de o definire a termenilor.

Horaţius Dumbravă a explicat că magistraţilor le este interzis să comunice ofiţerilor de informaţii date din dosarele pe care le instrumentează în schimbul unor bunuri sau beneficii (de ordin personal sau profesional). Magistratul spune că, sub incidenţa art.7 din Legea 303/2004 nu cad magistraţii care, potrivit argumentaţiei şi exemplului folosit de Livia Stanciu, sesizează serviciile de informaţii cu privire la pregătirea unui atac terorist.

„Asta este o obligaţie legală şi nu are nimic de a face cu prevederile art. 7 din legea 303/2004. Una e când e vorba despre obligaţia de a informa cu privire la săvârşirea unei infracţiuni – care, de altfel, este obligaţia fiecăriu cetăţean – şi alta e când el (n.n. – magistratul ), de bunăvoie, dă informaţii dintr-un dosar”, a declarat Horaţius Dumbravă.

Şeful CSM: “În teorie suntem extraordinari, practica ne omoară!”

Întrebat ce se întâmplă într-un caz concret, respectiv dacă un magistrat oferă date din dosarele pe care le instrumentează unui ofiţer al serviciilor de informaţii în schimbul promovării într-un post mai înalt, fără a exista o înţelegere scrisă în acest sens, Horaţius Dumbravă a răspuns Citește continuarea în Ziarul Puterea…

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*