Proiectul Capidava, în pericol: CJC riscă să dea toți banii înapoi!

Emblema practicilor pe timpul verii pentru studenţii de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius”, Capidava,  a fost „ţinta” unor investiţii de amploare şi ale lucrărilor pe măsură. Acum doi ani, primăria Topalu şi Consiliul Judeţean Constanţa au reuşit să acceseze cele 10 milioane de euro, necesare pentru transformarea fostului castru roman într-un punct de atracţie pentru turişti. Totodată, aproximativ 50 de persoane din localităţile Capidava şi Topalu au beneficiat de contracte de muncă, urmare a proiectului de reabilitare a cetăţii. Veștile bune s-au oprit anul trecut. La începutul lunii decembrie, Consiliul Județean Constanța s-a constituit ca parte civilă într-un proces penal, în dosarul în care administratorul firmei Mara Construct a obţinut contractul de restaurare a cetăţenii Capidava şi care a fost arestat! Pe 9 decembrie 2015, CJC s-a constituit parte civilă în proces pentru suma de 36 de milioane de lei.

Potrivit vicepreședintelui cu atribuții de președinte al CJC, Cristinel Dragomir, situația nu este gravă, ci foarte gravă.

„Acest proiect reprezintă cea mai mare sumă pe care o angajează județul Constanța pentru a încheia proiectele aflate în derulare. Este vorba de restaurarea cetății Capidava. Cel mai mare proiect pe care l-am avut noi în derulare. Din păcate, în cursul anului trecut, la 50-60% execuția lucrării, a existat o cercetare penală asupra constructorului, iar măsura care s-a dispus de către organele de anchetă și de către autoritatea de management, a fost suspendarea plăților și a activității, pentru că administratorii societății au fost arestați și s-a suspendat activitatea de la cetatea Capidava. În mod normal, dacă lucrurile ar fi mers cum ne-am dorit, am fi avut un grad de absorbție de vreo 87%. Din păcate, la ora actuală, mai sunt de executat lucrări în valoare de 31 milioane lei. Dacă nu terminăm până la 1 iulie, o să vedem ce corecții o să ne aplice Ministerul Fondurilor Europene. Există și posibilitatea unei corecții de 100%, asta înseamnă că toți banii pe care i-am absorbit până acum, de 39 de milioane, să existe riscul să trebuiască să îi dăm înapoi, pentru că CJC este aplicantul. La ora actuală, când discutăm, avem termen până la 15 februarie pentru a stabili foarte clar care sunt cantitățile de materiale pe care le avem în custodie la diverse firme, pentru că s-a comandat toată piatra necesară, s-a tăiat și s-a dus la șantier. La ora actuală, există în custodie mari cantități de piatră și trebuie măsurate. Ca să putem să facem o licitație trebuie să știm această cantitate, o parte au fost plătite, să vedem exact suma care ne mai e necesară. Noi sperăm că în jur de 20 februarie să dăm drumul la licitație. (…) Avem speranța că ne vom mișca rapid, astfel încât să finalizăm acest proiect și să nu primim corecție de 100%. A fost un caz nefericit, din păcate astea sunt regulile… când DNA intervine într-o activitate, automat se suspendă activitatea. Asta e situația și nu am avut cum să scăpăm. Ne-am conformat…”, a declarat Dragomir în cadrul ședinței de joi a CJC.

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*