PNL propune mutarea reactoarelor 3 şi 4 în judeţul Hunedoara, deşi la Cernavodă s-a investit deja o jumătate de miliard de euro în ele

În ultimele zile, în piaţă circulă informaţia potrivit căreia viitoarele unităţi 3 şi 4 ale Centralei nucleare din Cernavodă „se vor muta” în judeţul Hunedoara, pe amplasamentul termocentralei Mintia-Deva. Cele două unităţi nucleare, care ar trebui să fie realizate împreună cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGNPC), au deja construite anvelopele de beton, care, se pare, sunt evaluate la circa 500 de milioane de euro.

Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a surprins recent cu o declaraţie controversată, care a suscitat reacţii dintre cele mai diverse, atât  în rândul politicienilor, cât şi în cel al specialiştilor din sectorul energetic. Declaraţia a fost făcută la Teatrul de Artă din Deva, cu ocazia lansării candidaților PNL pentru alegerile locale din vară.

“Vreau să începem un parteneriat astăzi. Eu și cu dumneavoastră să începem de mâine discuțiile pentru modificarea strategiei energetice a României. Și vă spun de ce. Fiindcă nu mai avem nevoie să facem grupurile 3 și 4 de la Cernavodă și să dăm curentul 6-700 de kilometri, cu pierderile inerente de transport, din Dobrogea (…) Eu vă propun ca, pe infrastructura existentă aici, la Deva, unde vor scădea costurile cu 30% datorită faptului că avem această infrastructură, să facem acele grupuri energetice, să le mutăm de la Cernavodă la Deva. Să nu uităm că, și-așa, cu două grupuri energetice, ne tot rugăm la Dumnezeu să nu scadă vara Dunărea, să mai poată să funcționeze centrala. Avem un Mureş aici cu un debit suficient pentru a face răcirea pentru două grupuri energetice. Avem și o infrastructură de la care putem pleca. Haideți să facem acest proiect împreună, să dăm o șansă celor care au lucrat în industria energetică în acest județ, să arătăm cetățenilor că facem politici publice alături de ei și pentru ei”, a spus Atanasiu.

PSD nu e de acord

Dacă liderii hunedoreni ai PNL au aplaudat ideea lui Atanasiu, pesediştii nu sunt la fel de încântaţi.

“Ideea e stupidă din capul locului, nu ar putea avea loc. Ar întârzia şi Citește continuarea în Ziarul Puterea…

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*