EXCLUSIV. Avem o țară frumoasă, păcat că aerul e greu respirabil. Cele mai poluate judeţe din România

În 27 de județe și în Municipiul București sunt depășiri constante ale plafonului maxim de poluare cu pulberi în suspensie, conform măsurătorilor oficiale efectuate anul trecut și date luni publicității, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial. Pulberile în suspensie, generic numite „praf”, sunt unul dintre cei 10 indicatori prin care se determină, oficial, gradul de poluare al aerului, conform Legii 104 din 2011, privind calitatea mediului înconjurător. Ceilalți zece poluanți sunt: dioxidul de sulf, dioxidul de azot și oxizii de azot, benzenul, monoxidul de carbon, plumbul, cadmiul, nichelul, arsenul și benzo(a)pirenul. Cel mai periculos este benzenul, un compus de cancerigen asociat cu multe cazuri de leucemie. Monoxidul de carbon este devastator pentru cardiaci. Oxizii de azot provoacă mutații genetice, probleme respiratorii și de vedere. Oxizii de sulf atacă mucoasa respiratorie. Plumbul este cancerigen, mutagen și alergen. Cadmiul este cancerigen pentru om și este letal în doze mici pentru vietăți esențiale balanței din natură, precum râmele din sol. Nichelul cauzează cancer la plămâni, grave tulburări respiratorii și cardiace. Arsenul e responsabil de tulburări metabolice și digestive. Benzo(a)pirenul (BaP), este emis în principal în urma arderii lemnului sau cărbunelui în sobele locuinţelor private, e cancerigen și afectează căile respiratorii. Cel mai grav poluat este, de departe, județul Mureș, singurul cu depășiri constante ale nivelului maxim de poluare admis cu monoxid de carbon și cu benzen, foarte probabil compuși emanați tot de cel mai mare poluator al țării, Combinatul de îngrășăminte azotoase din Târgu Mureș, care le servește localnicilor amoniac non-stop. Dintre aglomerările urbane, cel mai grav poluate sunt Bucureștiul și Craiova, cu depășiri constante ale plafoanelor maximale la câte patru categorii de noxe.

Listele aprobate de Ministerul Mediului, privind încadrarea unităților administrativ teritoriale în regimuri de evaluare privind calitatea aerului înconjurător au fost publicate, luni, în Monitorul Oficial al României. Calitatea aerului este dată de nivelul de poluare cu zece poluanți / categorii de poluanți: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot și oxizi de azot (NO2/NOx), pulberi în suspensie (PM10 și PM2,5), benzen (C6H6), monoxid de carbon (CO), plumb (Pb), cadmiu (Cd), nichel (Ni), arsen (As) și benzo(a)piren.

Există trei grade diferite de poluare stabilite de Legea 104 din 2011, privind calitatea mediului înconjurător, iar încadrarea zonelor țării în acestea se face Citește continuarea în Ziarul Puterea…

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*