Scandal între producătorii de ţigări şi Guvern. Companiile spun că absența legii de transpunere a Directivei tutunului ar putea bloca funcționarea pieței legale

Fumătorii s-au găsit prinși la mijloc din cauza scandalului dintre autorități și companii. Industria îi cere insistent premierului Dacian Cioloș transpunerea cât mai rapidă a Directivei tutunului, care prevede modificări importante pornind de la forma pachetelor şi mergând până la ingredientele țigaretelor. Producătorii de țigarete semnalează că absența legii de transpunere a Directivei tutunului și a specificațiilor tehnice pentru producție și comercializare va bloca funcționarea pieței legale.

„Autoritățile nu au adoptat legea și normele de aplicare, deci nu avem la ce să ne conformăm. Nu știm nici măcar ce număr de telefon să scriem pe pachete pentru renunțarea la fumat”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanții producătorilor de țigarete.

Proiectul Ministerului Sănătăţii, imposibil de aplicat

Legislația fiscală nu permite creșteri substanțiale ale stocurilor, cu care să fie acoperita cererea în perioada de după 20 mai 2016, când nu se vor mai putea produce și comercializa țigări neconforme directivei UE. Din actualul proiect de lege, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pe 29 decembrie şi aflat încă în dezbatere publică,  lipsesc specificațiile tehnice privitoare la avertismentele de sănătate și informațiile referitoare la numărul de telefon și site-ul referitor la renunțarea la fumat, acestea urmând să fie stabilite prin ordine ministeriale abia la 30 de zile după publicarea legii.

”Proiectul amintit, pe lângă întârzierea cu care a fost redactat și postat, are carențe grave, care îl fac imposibil de aplicat”, subliniază companiile.

În plus, proiectul de lege are carențe în privința respectării normelor de tehnica legislativă, menționează repetat că Citește continuarea în Ziarul Puterea…

Comentează articolul!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*