Radiografia bugetului municipiului Constanța: PNL anunță că se desființează, Făgădău defilează cu creșteri la toate capitolele bugetare

Înainte de a discuta bugetul municipiului Constanței pe anul în curs, este necesară prezentarea mesajului PNL: Liberalii doresc să fie șterși din registrul partidelor politice la Constanța. Prin absența completă de la dezbaterile comisiilor, prin absența de la dezbaterea publică sau de la votul final pe bugetul municipiului Constanța, prin urmare zero amendamente, zero propuneri, este lesne de înțeles că PNL nu dorește să mai activeze la Constanța.

Prin eliminarea PNL Constanța din registrul partidelor politice, este clar că bugetul municipiului Constanța a fost întocmit cap-coadă de PSD, recte viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău.

Patru din cei șase consilieri locali ai PNL au absentat nemotivat, vineri, la ședința Consiliului Local, instituție pentru care sunt plătiți tocmai ca să nu absenteze și să reprezinte interesele cetățeanului, pe care aprig le susțin doar în campania electorală.

Stelian Gima este absent de felul său, așa că nu emitem pretenții pentru acest deja-fost consilier; despre Sorina Tușa un coleg a spus că este în concediu de maternitate, însă a susținut o conferință de presă săptămâna trecută, iar vineri, în ziua ședinței Consiliului Local, se distra la Predeal; Iustin Roman a avut niște treabă, la fel și Virgil Lixandru. Per total, consilierii PNL nu dau doi bani pe soarta municipiului Constanța, întrucât aceștia au „altă viziune” (!), potrivit celor doi, Radu Matei și Raluca Trandafir, singurii consilieri liberali prezenți la ședință (vezi foto – locurile goale aparțin consilierilor liberali absenți).

12632968_10156424596485104_1496133129_o

„Sunt propuneri bune. Noi votăm împotriva întregului buget, pentru că nu coincide viziunii noastre ca partid! (…) Votul nostru împotrivă este un vot politic, noi avem altă viziune. Proiectul nostru pentru primărie, pe care îl vom face public în perioada următoare, veți afla, un pic de răbdare, diferă substanțial de ce s-a votat astăzi. Nu negăm, sunt proiecte bune incluse în acest buget, dar nu ne convine în totalitate”, a spus Radu Matei.

Viziunea aceasta ar fi dorit și constănțenii să o cunoască, însă această viziune complet absentă din peisaj a reprezentat momentul ideal pentru Făgădău de a ieși la atac!

„De ce nu ați enunțat-o? Nu am aflat-o nici ieri, nici azi…”, a spus Făgădău.

Bugetul Constanței: 815 milioane lei

Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanței, a profitat de ocazie pentru a zgândări orgoliile liberalilor.

„Bugetul a fost aprobat în forma sa provizorie în ședința din luna decembrie și a parcurs etapele de transparență decizională, prin publicare pe site, anunțuri în presă ș.a.m.d. Ulterior, au survenit câteva acte normative pentru definitivarea bugetului pe 2016. A fost aprobată legea prin care bugetul național a fost publicat la sfârșitul lunii decembrie. În 30 decembrie a fost aprobată legislația care prevede modificarea salariului mediu pe economie, începând cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, s-au parcurs toate etapele de parcurs instituțional, cu Direcția de Finanțe Publice, Trezorerie ș.a.m.d. (…) Ca rezultat, față de bugetul provizoriu, vă spun ce modificări au survenit: bugetul municipiului Constanța este de 814,738 milioane lei, un buget mare. Prin acest buget avem prevăzute cheltuieli de 814 milioane lei; venituri de 622 milioane lei și, de asemenea, se raportează excedentul de 192 de milioane lei. Astfel încât, bugetul se încheie pe zero, un buget solid și care prevede creșteri la toate capitolele bugetare”, a spus Făgădău.

12637243_10156424596235104_1435952846_oCu un buget „cel mai mare din istoria Constanței”, Decebal Făgădău își permite giumbușlucuri, precum subiectul fondurilor europene, pe care nu l-a inclus în calculele bugetare. Intenționat, electoral, nici nu mai contează, coliva destinată liberalilor avea deja lumânare:

 

 

„În privința fondurilor europene, noi am prevăzut suma de zero lei. Tocmai pentru a face rectificări de buget cu exactitate pe fondurile pe care le vom atrage. Multe municipii știți că își propun de la începutul anului să atragă sume. Puteam să punem și noi aici 100 de milioane de euro. Numai că singura certitudine pe care o ai în momentul în care pleci la drum într-o achiziție publică este data de începere. Cu atât mai mult, vă spun că majoritatea ghidurilor nu sunt operaționale în acest moment. Tocmai de aceea, am preferat să avem o radiografie onestă la acest moment a bugetului municipiului Constanța și, pe măsură ce se implementează proiectele, să rectificăm bugetul municipal. De asemenea, sunt convins că veniturile realizate de municipiu vor crește”, a mai spus Făgădău.

Lupta anticorupție, obiectiv asumat de Făgădău

În pragul apoplexiei, cei doi liberali, băgați cu capul în hârtii, au fost nevoiți să suporte lovitura finală, venită de la social-democratul pornit să termine odată pentru totdeauna povestea alegerilor locale din acest an la Constanța: bani alocați pentru lupta anticorupție!

„Până la finele acestui mandat, vor fi mai multe măsuri legate de transparență, lupta anti corupție și sunt convins că, cel puțin în acest demers, dumneavoastră mă veți susține. Așa încât formulez amendamentul: propun suma de 135.000 lei spre a fi alocată pentru realizarea privind evaluarea riscurilor de fraudă la nivelul primăriei municipiului Constanța”, a concluzionat Făgădău, iar amendamentul a fost adoptat cu 19 voturi „pentru” și doar 2 „împotrivă”, ale celor doi timorați liberali.

Comentează articolul!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. “Big” Făgădău, Big Brother și …Big Four Partea a doua | Criteriul National

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*